torsdag 9 april 2015

KNX och DALI

Förstår att ni väntat på mera information gällande teknik som påbörjades i förra blogginlägget! Här kommer mera ;)
KNX är ett öppet och ISO-standardiserat kommunikationssystemen för hem- och fastighetsautomation.
Fördelen är att man inte är märkesbunden och alla KNX-certifierade produkter kan kommunicera med varandra oavsett märke.

Att man behöver tänka på detta redan innan man byggt huset beror på att dragning av el görs på ett lite annat sätt än traditionell dragning.

Vanligtvis när man tänder/släcker ex. en lampa så görs detta genom att man sluter/bryter en elslinga. Detta gör man med en strömbrytare och det är denna som sluter/bryter slingan.
Med KNX så skickas istället en kod från "strömbrytaren" till en s.k. aktor i elcentralen där denna sluter/bryter slingan.
Ovanstående är en kraftigt förenklad och generaliserad beskrivning!
En 12-kanals aktor(av/på). Kan allstå styra 12 olika saker (lånad bild)
 
Vad är då fördelarna med detta? Det går enkelt att i framtiden genom programmering förändra funktionen på en tryckknapp ("strömbrytare"). 
En tryckknapp kan ha flera funktioner, ex. kan man ha en knapp som "släcker" allt i huset.
Det är hyfsat enkelt att förändra funktioner i huset så länge man har tänkt till när man dragit elen i huset.
Självklart är det inte bara lampor man kan styra av/på eller dimra utan går också att styra annan elektronik som ex. vägguttag, värmesystem (bl.a. golvvärme) och markiser mm.
Schneider har KNX-tryckknappar i Exxactserien. Med denna kan man ex. styra golvvärmeslingorna samt styra andra saker (Lånad bild)
Som komplement för styrning av ljus kommer vi att använda oss av DALI för styrning och dimring av LED-spottar. DALI är en standard för ljusstyrning och det finns gateways som sköter kommunikation mellan KNX och DALI. 
Fördelen med detta är att man styr transformatorerna till LED-spottarna och kan på detta vis sätta hur mycket ljus som ska ges i procent, alltså 1%-100%.
En Dali/KNX gateway för att kommunicera mellan KNX och DALI (lånad bild)

Tryck på länkarna nedan för mer information:
KNX
DALI (på engelska)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar