onsdag 8 april 2015

Smart hus!

Detta inlägg är en start på en era av teknisk dokumentation. En av oss har en väldig förkärlek till teknik och detta skulle man kunna skriva hur mycket som helst om! Detta vill ej säga att den andra ej är intresserad utan gillar funktionen och behöver inte veta hur allt fungerar i detalj ;)
Detta kan verka svårt och krångligt och säkert helt ointressant för många! Däremot finns det både bra och enkla lösningar idag som gör att man kan få en hel del funktion utan att behöva grotta in sig i teknik.

Under en längre tid har vi i lägenheten provat styrning av belysning mm... Detta för att typgodkänna och funktionstesta stabilitet och funktionalitet.
I en lägenhet är man rätt begränsad med vad man kan göra men däremot kan man prova ut olika programvaror för att se att dom håller måttet.

Den programvara som vi fastnat för är just nu i alla fall OpenHAB som är en oerhört kompetent programvara och funkar bra som ett nav för att styra olika saker.
Lite bakom valet av OpenHAB är att denna programvara även kan styra KNX och det är detta som är planen för elsystemet i huset. Att man också kan styra allt från förstärkare, tv till att hämta data från Aurdino (mikrodatorer) gör ju inte saken sämre! Detta ger oändliga möjligheter till styrning utifrån olika scenarion som temperatur, solens upp- och nedgång mm...
Så här kan OpenHAB se ut i en Iphone.

Varför vill man nu krångla till det? Vi ser det helt tvärtom. Vem känner inte igen sig i att man efter ett tag i bilen ställer sig frågan, - Stängde jag av strykjärnet eller spisen? Istället för att vända tillbaka tar man en titt i mobilen och eventuellt stänger av uttaget där man har strykjärnet eller spisen.
Man kan även hålla koll på huset när man inte är där. Vad innetemperaturen är och mycket mera.

Kommer mer bloginlägg med djupare beskrivning av KNX och tankar om styrning.
Med styrning på rätt sätt får man ett säkrare, energisnålare och mer miljömedvetet hus. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar